Światowy Dzień Świadomości Autyzmu.

Kochani,
????‍♂️dziś obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu.
Chcielibyśmy przedstawić Wam historię Adasia i Krzysia, naszych Podopiecznych, którzy są wyjątkowymi osobami. Cierpią na spektrum autyzmu, który sprawia, że postrzegają Oni świat nieco inaczej niż inni. Przypominamy, iż autyzm to nie choroba a zaburzenia rozwojowe, które wpływają na sposób, w jaki różni ludzie zachowują się i komunikują. Autyzm może przynosić zarówno wyzwania, jak i niezwykłe talenty i perspektywy. ????

????‍♂️ Tak jest też z chłopcami, o których opowiemy ????.

????‍♂️ Adaś ma prawie 7 lat. Kiedy urodził się, był silnym noworodkiem. Jego problemy zaczęły się w późniejszym etapie rozwoju. Obecnie ma zdiagnozowaną niepełnosprawność intelektualną. Boryka się z niedosłuchem, trudnościami w zakresie mowy, motoryki małej, zaburzeniami procesów integracji sensorycznej. Chłopiec uczęszcza do przedszkola terapeutycznego, gdzie lubi przebywać ze swoimi rówieśnikami. Jest radosnym i wesołym chłopcem. Lubi oglądać bajki, słuchać muzyki, bawić się klockami. Jest pełen energii, przyjemność sprawiają Mu figle z Mamą oraz siostrą. Jego codzienne wyzwania czasem mogą sprawiać trudności, ale to nie upór a wyraz Jego niezwykłej osobowości, gdyż Jego umysł pracuje w inny sposób. ????

????‍♂️ Drugim naszym Podopiecznym ze spektrum autyzmu jest 15 letni Krzyś. ❤ Nastolatek to autysta z niepełnosprawnością w stopniu znacznym. Jego sposób postrzegania świata jest inny niż większości. Jest cichy i zamknięty w swoim świecie. Nie mówi, słabo komunikuje swoje potrzeby, jest chodzący, ale niesamodzielny. Nie lubi szkoły ???? . Każda zmiana u Krzysia wywołuje lęk i rozdrażnienie. Hałas i tłumy są dla Niego przytłaczające, dlatego najbardziej komfortowo czuje się w swoim pokoju, gdzie uspokaja się, oglądając bajki. Lubi rehabilitację na bieżni i rowerku stacjonarnym oraz zabawy z piłkami.????

????‍♂️ Autyzm często opisywany jest jako spektrum, ponieważ objawy i stopień ich nasilania mogą się różnić znacząco między różnymi osobami. Obejmuje on problemy w zakresie kontaktów socjalnych, ograniczonych zainteresowań, zachowań i porozumiewania się.
Bardzo trudno zdiagnozować autyzm ????.
???? Nie jesteśmy w stanie ich zmienić, musimy wspierać ich w rozwoju, szanować a przede wszystkim starać się ich zrozumieć????.
Osoby ze spektrum autyzmu korzystają z różnych rodzajów wsparcia i terapii, które pomagają im w radzeniu sobie z napotkanymi wyzwaniami.

Nie oceniajmy, szanujmy i bądźmy empatyczni, różnorodność bowiem niesie ze sobą różne bogactwa. ❤ ❤ ❤

‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐
Pamiętajcie o nas rozliczając swój PIT ❣️