Podsumowanie marca

Wiosennie witamy w podsumowaniu marca! Choć u wielu z Was za oknem jeszcze śnieg to już że za chwileczkę, już za momencik rozkwitnie prawdziwa wiosna! Tymczasem łapcie informację o naszych ostatnich działaniach.

W marcu staraliśmy się poświęcić jak najwięcej czasu na spotkania i odwiedziny u naszych podopiecznych. Rozmowy, wspólnie spędzony czas, właśnie to daje nam największą radość i motywację do pracy. Staramy się aby osoby z którymi współpracujemy również wzajemnie się poznały dlatego, wykorzystując pierwsze wiosenne promienie zorganizowaliśmy spotkanie naszych dwóch wyjątkowych podopiecznych: pani Marysi i pani Beaty. Obie panie mają za sobą trudne doświadczenia a mimo to bije od nich ogromne ciepło. Panie przypadły sobie do gustu, a ich podobne, pozytywne nastawienie do życia na pewno pozwoli na kontynuację te koleżeńskiej a może przyjacielskiej j znajomości.

Fundacja Chomik Ku Dobremu udziela stałego wsparcia rodzinom które z powodu wojny musiały opuścić swoje domy, a bezpieczną przystań znalazły w Gdowie i jego okolicach. Wspieramy lokalnie rodziny w zakresie pomocy w załatwianiu spraw urzędowych, wyrobienia numeru PESEL, umawiania wizyt lekarskich, pomagamy zapisać dzieci do szkół, służymy za przewodnika i tłumacza w kontaktach z rozmaitymi instytucjami. W miarę potrzeb wspieramy także pomocą materialną. Staramy się, aby osoby, którym pomagamy, czuły że mogą na nas liczyć, tak by, w miarę możliwości bez przeszkód, odnalazły się w nowej dla siebie rzeczywistości.

Pomimo wyjątkowych warunków i tego, że duża część naszej pracy skierowana jest na pomoc osobom poszkodowanym w wyniku wojny, Fundacja stale wspiera naszych podopiecznych przede wszystkim w zakresie finansowania comiesięcznej rehabilitacji, zakupu sprzętów medycznych czy wsparcia w załatwianiu spraw urzędowych.

Wśród naszych podopiecznych jest wiele osób, które ze względu na trudną sytuację życiową, nie wyraziły zgody na udostępnianie ich wizerunku czy historii. Każdego z naszych podopiecznych traktujemy indywidualnie i szanujemy każdą decyzję. Pomoc udzielana przez naszą Fundację to nie tylko to, czym możemy i chętnie dzielimy się z wami w mediach społecznościowych, to również wsparcie osób, które znajdują się czasem w bardzo trudnych i skomplikowanych sytuacjach.