Światowy Dzień Mózgowego Porażenia Dziecięcego.

???? Dzisiaj – 6 października obchodzimy Światowy Dzień Mózgowego Porażenia Dziecięcego ????

Skrót MPD – czyli mózgowe porażenie dziecięce, które nie jest chorobą a zespołem objawów, wynikających z trwałego uszkodzenia mózgu we wczesnym etapie jego rozwoju, komplikacji okołoporodowych. Dotyka również dzieci urodzone przedwcześnie.

MPD przyjmuje różne formy, charakteryzuje się zaburzeniami postawy, ruchu, nieprawidłowym napięciem mięśni, mimowolnymi odruchami, problemami z jedzeniem czy interakcją z innymi. ???? Nie da się go wyleczyć, można podejmować działania, które wpłyną na poprawę jakości życia. ????

Najczęściej MPD przyjmuje łagodne formy, które utrudniają funkcjonowanie ale nadal dają możliwość samodzielności w życiu dorosłym. ???? Niektóre dzieci nie mogą chodzić, inne nie mogą mówić, niektóre posiadają niepełnosprawność umysłową lub są dotknięte epilepsją. ???? Jedni mogą zachować samodzielność, niektórzy będą potrzebować pomocy całe życie. ????

???? Dzisiejszy dzień jest okazją, by zwiększyć świadomość stanu, z którą zmaga się ponad 17 milionów dzieci na całym świecie. ????
???? Dajmy promyk nadziei i wsparcie wszystkim osobom zmagającym się z MPD oraz Ich Rodzinom ????
???? Pokażmy, że nie są sami. Rozświetlmy dzisiejszy dzień na zielono ????
???? Bądźmy życzliwi, nie tylko dzisiaj, ale zawsze ????
???? Podajmy Im swoją dłoń ???? ???? ???? ????