Wspieramy lokalnie!

W pobliskiej miejscowości Kłaj, swoją siedzibę ma Placówka Opiekuńczo Wychowawcza typu socjalizacyjnego, prowadzona przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej. W placówce spokojną przystań, opiekę i całodobowe wsparcie znalazło 14 nastoletnich wychowanków. Wsparcie im udzielane jest tym ważniejsze, że przygotowuje ich do odpowiedzialnego wejścia w dorosłość.

Miejscem najważniejszym dla każdego z nas jest rodzinny dom. To w nim dorastamy i przygotowujemy do wejścia w dorosłe życie. Czasem, z różnych powodów, zdarza się tak, że w domu który miał być ostoją, w rodzinie mającej być wsparciem przytrafia się kryzys.Taką życiową burzę ciężko przetrwać zwłaszcza najmłodszym, dzieciom, młodzieży… Potrzebują wtedy miejsca by powrócić do równowagi, odzyskać zaufanie do świata i powoli odbudowywać relacje.

Podczas spotkania z wychowawcami placówki, wspólnie przygotowaliśmy listę potrzebnych artykułów gospodarstwa domowego, które następnie korzystając z gościnnych progów hurtowni CHOMIK skompletowaliśmy i przekazaliśmy na rzecz placówki.