Pomoc dla Ukrainy

Kilka dni przed Wielkanocą na Ukrainę dotarł transport pomocy humanitarnej ze wsparciem min. od naszej Fundacja Chomik – Ku Dobremu

Chcemy podzielić się z Wami informacjami o naszej pomocy Ukraińcom i Ukrainie.

Poza naszą najważniejszą misją, jaką jest wsparcie osób niepełnosprawnych i potrzebujących, reagujemy na inne, pojawiające się niespodziewanie, wyzwania. Od początku wojny na Ukrainie, w miarę napływu uchodźców staramy się pomagać tym, którzy zamieszkali w Gdowie i okolicach. Monitorujemy potrzeby i działamy. Pomagamy materialnie, wspieramy w załatwianiu spraw urzędowych, zapisywaniu dzieci do szkół, składaniu wniosków i wielu innych sprawach życia codziennego.

Od początku wojny zależało nam jednak także na tym by bezpośrednio wesprzeć uchodźców wewnętrznych na Ukrainie, tych którzy z powodu wojny opuścili swoje domy. Są ich miliony a sytuacja humanitarna w ogarniętym wojną kraju staje się coraz trudniejsza. Chcieliśmy również wspomóc ukraińskie służby ratunkowe, ratowników którzy narażając siebie ratują zdrowie i życie innych.

W Fundacji kierujemy się zasadą, że liczy się rozważna pomoc dlatego szukaliśmy odpowiedniego sposobu wsparcia i sprawdzonego kanału jak pomoc od nas dostarczyć bezpośrednio do osób potrzebujących Zakupiliśmy kilka profesjonalnych zestawów medycznych – certyfikowanych toreb z wyposażeniem, które po długim oczekiwaniu związanym z sytuacją na rynku do nas dotarły. Zestawy medyczne oraz partia żywności zakupiona przez Fundację Chomik – Ku Dobremu trafiły na kilka dni przed Wielkanocą do miejscowości Stryj niedaleko Lwowa gdzie miejscowa parafia stworzyła punkt pomocy dla uchodźców ze wschodu Ukrainy. Żywność zostanie w Stryju zestawy medyczne wyruszyły dalej na Wschód – parafia wysyła część pomocy bezpośrednio w okolice Charkowa czyli tam gdzie sytuacja jest naprawdę dramatyczna. Wiemy, że przekazany przez nas sprzęt trafił do rąk wykwalifikowanych ratowników i był przez nich bardzo wyczekiwany.

Wsparcie zostało przekazane dzięki współpracy z OSP Laskowa🚒 oraz grupą wolontariuszy z tej miejscowości, którzy już siedmiokrotnie zawozili wsparcie parafii w Stryju i działającemu przy niej sierocińcowi.