Łukasz

Poznajcie historię Łukasza

Poznajcię historię pełną walki, miłości i nadziei – historię Łukasza, podopiecznego naszej Fundacji. Dzień 22 grudnia 2016 roku zmienił wszystko w jego dotychczasowym życiu. Łukasz uległ wypadkowi w pracy, spadł z drabiny uderzając głową o betonową posadzkę. W krytycznym stanie trafił do szpitala, gdzie rozpoczęła się jego walka o życie. Doznał ciężkich obrażeń ciała, liczne złamania kości czaszki, krwiak podtwardówkowy, obrzęk mózgu.

Rokowania lekarzy nie były dobre, jednak wola życia jaką wykazał się Łukasz jest ogromna. Łukasz po wielu trudnych pobytach w szpitalu, intensywnej rehabilitacji w Polskie Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej VOTUM , obecnie przebywa w domu, gdzie rodzina zapewnia mu jak najlepszą opiekę i wsparcie. Aktualnie Łukasz jest w stanie minimalnej świadomości, oddycha przez rurkę tracheostomijną, wymaga wsparcia tlenoterapią, jest cewnikowany i karmiony dojelitowo przez PEG. Jednak nie poddaję się w codziennej walce o powrót do kochającej rodziny i życia jakie zostawił i które na niego czeka.

W procesie zdrowienia i wybudzania ze śpiączki bardzo ważne jest wsparcie najbliższych, codzienne rozmowy, okazywanie uczuć i wiara, że wszystko idzie ku dobremu. Kochający rodzice i siostry Łukasza opiekują się nim codziennie z ogromnym zaangażowaniem i miłością, dzięki temu Łukasz małymi kroczkami zbliża się do osiągania sprawności.