Mała Istotka o wielkiej woli życia

Za oknami zrobiło się trochę szaro i podobno taki stan rzeczy trochę się utrzyma, dlatego postanowiliśmy, za pośrednictwem naszej strony, wpuścić do Waszego życia mały promyk słońca, który długo musiał przebijać się przez chmury.

Opowiemy wam dzisiaj o Marysi

Marysia niedawno skończyła 2 latka, z powodu przewlekłej niewydolności krążeniowo oddechowej, wady serca nadciśnienia płucnego i choroby śródmiąższowej płuc o nieznanym pochodzeniu większość jej krótkiego życia wiąże się, dosłownie, z walką o każdy oddech.

Jej życie długo podtrzymywane było przez respirator, potem wiele miesięcy nie rozstawała się z przewodem koncentratora tlenu, który ułatwiał jej oddychanie. Niekończące się pobyty w szpitalach, niezliczone wizyty u specjalistów w całej Polsce, poważna operacja serca w krążeniu pozaustrojowym, pokarm podawany sondą prosto do brzuszka, problemy z oddychaniem, infekcje, ogromne osłabienie organizmu, z tym wszystkim musiała mierzyć się już od pierwszych dni.

Niepokój rodziców i najbliższych pogłębiał brak konkretnej diagnozy przyczyn tego stanu rzeczy i niepokojące prognozy lekarzy mówiących, że Marysia nie będzie prawidłowo się rozwijać ani chodzić.Ogromne zaangażowanie i miłość rodziców Marysi, wytrwałe poszukiwanie diagnozy, regularna rehabilitacja dzięki pracy ulubionej Fizjocioci przyczyniły się do pojawiania się w życiu rodziny małych cudów.

Mamy to szczęście że możemy być ich świadkiem i o nich opowiedzieć.Już od 6 miesięcy Fundacja Chomik – Ku Dobremu finansuje zajęcia rehabilitacyjne dzięki którym nasza dzielna podopieczna właśnie zaczęła stawiać swoje pierwsze kroki!